



44th Session of the WCRP Joint Scientific Committee (JSC-44) Online Outline Agenda

DRAFT: 27 March 2023

May 8 – 11: Hybrid Plenary Session May 12: JSC only Session

Background

- The 44th session of WCRP's Joint Scientific Committee (JSC-44) will assess progress made towards WCRP's goals and plans for the future of the Programme. It will in particular focus on advancing the scientific program as it will be documented in the Science and Implementation Plan.
- The sessions will be in person but will have a hybrid element in the general plenary session (a zoom link will be made available). Breakout sessions will be in person only.
- The session will take place in the **Belgian Climate Centre** in Brussels (at the Royal Meteorological Institute, in Uccle: Ringlaan 3, 1180 Uccle)
- Logistical instructions will be made available through the JSC-44 website at https://www.wcrp-climate.org/jsc44.
- Presentations and/or reports will be made available in advance of the meeting. Due to the limited meeting time, we ask all participants to read through these documents in advance. See https://www.wcrp-climate.org/jsc44-about.
- During the meeting, questions from virtual participants can be submitted via the Chat Box. The WCRP Secretariat will moderate the chat and notify the chair as applicable.
- Attendance at this JSC session is by invitation only. Should you wish to attend, please contact Mike Sparrow (<u>msparrow@wmo.int</u>).

All times in the below agenda are quoted in Central European Summer Time (Geneva/Brussels).

Please see <u>https://www.timeanddate.com/worldclock/meeting.html</u> for the respective times in your area.





Day 1 (8th of May): 9:00-18:00, CEST

- 1. JSC Opening Session 09:00-10:30 [90 mins] (Chairs D Stammer and P Braconnot; Rapporteurs N Van der Wel, until 13:00; H Palanisamy 14:00 until 18:00)
 - Opening and Goal of JSC-44 from JSC Chair and Vice-Chair [15 mins]
 D. Stammer, P. Braconnot
 - Welcome and comments from Co-sponsors [up to 15 mins each] *P. Taalas* (*WMO*), *S. Orico (ISC), K. Isensee on behalf of V. Ryabinin (IOC)*
 - Welcome from Directors of Belgian Climate Centre [10 mins], V. Trouet and E. Jamsin
 - Statement from Brussels: European Commission P. Tulkens and JPI-Climate P. Manderscheid [10 min.]
 - Welcome on behalf of WCRP Secretariat and guidelines for participants and logistics of JSC-44 [5 mins] (*M. Sparrow*)
 - Approval of Agenda [5 mins] (D. Stammer, P. Braconnot)
- 2. Strategic initiatives and Issues: Update and Discussion Part 1 10:30-13:00 [150 mins]

2.1 News and emerging issues [30 mins] (D Stammer and P Braconnot)

Coffee/Tea Break at 11:00- 11:30 [30 mins]

2.2 Reports from WCRP Task Teams [30min each; 90min total] [3 x 30 mins; 15 mins presentation and 15 mins discussion]

- Global Precipitation Experiment (GPEX) (X Zeng)
- Cycles and Budgets (*J Polcher*)
- Climate Intervention (pre-recorded) (J Hurrell)

Lunch at 13:00-14:00 (lunch to be brought into institute)

Strategic initiatives and Issues: Update and Discussion Part 2 14:00-15:30 [90 mins]

- 2.3 **Future of Climate Modelling** [30 mins] (C. Senior, P. Forster, V Naik, B. Stevens, C. Hohenegger)
- 2.4 Future of CMIP: CMIP 7 [30 mins in total presentation + discussion] (H Hewitt)

2.5 Future plans of CORDEX [30 mins in total] (S Solman; D. Jacob)

Coffee/Tea Break at 15:30 - 16h00 [30 mins]

3 Presentations and discussion of WCRP core activities (Core Projects) (Part 1) 16:00-18:00

3.1 Earth System Modelling and Observation (ESMO) Core Project [45 min.] (*S Tegtmeier and C Senior*)





International Science Council

3.2 Regional Information for Society (RIfS) (including Global Extremes Platform) [45 min.] (B. Hewitson, S Solman, and S Pryor)

3.3 Discussion [30 min.]

18:00 Icebreaker

End of Day 1

Day 2 (9th of May): 9:00-18:00, CEST

(Chairs D Stammer and P Braconnot; Rapporteurs N Caltabiano until 13:00; H Palanisamy 14:00-18:00)

3 Presentations and Discussion of WCRP core activities (Core Projects) (Part 2) 09:00-13:00 [240 min]

- 3.4 Climate and Cryosphere (CliC) [45 mins.] (A. Lovecraft and E. Hanna)
- 3.5 Climate and Ocean Variability, Predictability and Change (CLIVAR) [45 min.] (S. Legg and F. Engelbrecht)

Coffee/Tea Break 10:30 – 11:00

- 3.6 **Global Energy and Water Exchanges** (GEWEX) [45 min.] (J Polcher and X Zeng)
- 3.7 Stratosphere-troposphere Processes and their Role in Climate (SPARC) Core Project [45 min.] (A. Maycock, K. Rosenlof, and Seok-Woo Son)
- 3.8 Discussion 30 min.

Lunch 13:00 – 14:00

- 3 Presentations and Discussion of WCRP core activities (Lighthouse Activities) (Part 3)
 - 3.9 **Explaining and Predicting Earth System Change** [30 min.] (*K Findell and R Sutton*)
 - 3.10 **Safe Landing Climates Lighthouse Activity** [30 min.] (*G. Hegerl and S. Sherwood*)
 - 3.11 **My Climate Risk Lighthouse Activity** [30 min.] (*R. Rodrigues and T. Shepherd*)
 - 3.12 **Digital Earths Lighthouse Activity** [30 min.] (*A. Gettelman and C. Jakob*)

Coffee/Tea Break 16:00 – 16:30





4 Partner Interaction (Part 1)

4.1 Engagement with IPCC [60 mins] (D Stammer, P. Braconnot, IPCC WG1 - 3 co-chairs)

IPCC WGs – WCRP Collaborations (IPCC WG co-chairs)

4.2 Engagement with Global Framework for Climate Services (GFCS) [30 min] (C Hewitt)

18:00 End of Day 2

Working Dinners

Day 3 (10th of May): 9:00-18:00, CEST

(Chairs D Stammer, P Braconnot and H Cleugh; Rapporteurs N Van der Wel until 13:00; N Caltabiano 14:00-18:00

9:00 - 13:00

5 Connections between Core Projects (CPs) and Lighthouse Activities (LHAs)

- 5.1 Introduction: Plenary 30min. D Stammer, P Braconnot
- 5.2 1st Breakout Sessions between CP and LHAs

11:00 – 11:30 Coffee Break

5.3 2nd Breakout Sessions between CP and LHAs

13:00 – 14:00 Lunch

5.4 Plenary: Reporting from Breakout Sessions. [60 min.]

5.5 WCRP Academy Lighthouse Activity [60 min.] (C. Lennard ++)

16:00 – 16:30 Coffee Break

6 WCRP Science and Implementation Plan [90 mins] (*D Stammer, P Braconnot, and H Cleugh*)

- Progress with regards to finishing the WCRP Science and Implementation Plan
- Engagement of WCRP activities and partners
- The way forward, including timeline

18:00 End of Day 3

Working Dinners





Day 4 (11th of May): 9:00 - 16:00 CEST

(Chairs D Stammer and P Braconnot; Rapporteurs N Van der Wel until 13:00; H Palanisamy 14:00-18:00)

7 WCRP Open Science Conference [60 mins]

(D Stammer, H Cleugh, V Detemmerman, N Caltabiano) https://www.wcrp-climate.org/wcrp-osc23

Including:

- Updates and discussion on programme, plenaries and sessions
- Comms, branding and marketing
- North-South Engagement and involvement of Early Career Scientists
- Fund raising and finances

8 Partner Interaction Part 2 [150 mins]

Brief updates from partners including:

8.1 GCOS/WCRP collaborations [15+5 min] (A Rhea)

8.2 Interactions with WMO Hydro and Cryo activities [15+5] (S Uhlenbrook)

- 8.3 World Weather Research Programme [15+5] (C Davis, E De Coning)
- 8.4 Global Atmosphere Watch [15+5] (G Carmichael. S Pryor)
- 8.5 Future Earth, including 10NICS and other potential partnerships with WCRP (S Hebden) [30 + 10]
- 8.6 Short interventions from other partners [30 mins] (they need to confirm if they wish to speak) APN (prof Tangang); GEO (Sara Venturini, online)
 Other partners to confirm if they wish a short speaking slot

(Coffee Break ~10:30 - 11:00)

Lunch Break 13:00-14:00

9 WCRP Branding [60 mins]

10 WCRP Secretariat and Finance [30 mins]

- Secretariat Report [10 mins] (*M Sparrow*)
- Summary of Budgets and Finance [20 mins] (*M Sparrow*)
- M Sparrow will briefly summarise the 2022/23 expenditure, and 2024 budget.
- 11 Closing Remarks [30 min.] (D Stammer, P Braconnot, M Sparrow)

16:00 Closing of Open JSC-44 Session



International Science Council



WCRP-EU Public Evening:

18:00 – 20:00 Open Parliamentarian Evening

END OF OPEN JSC MEETING